DEN EELDER TV

HET VERHAAL VAN BOERENZUIVEL

Wij zijn Gerben, Dafke en Willem van der Schans; onze ouders Ernst & Jacomine zijn in 1990 gestart met het maken van zuivel op eigen boerderij (lees meer).

Met Den Eelder TV gaan wij terug naar de herkomst van het pak boerenzuivel in jouw koelkast; onze boerderij. Tijdens de interactieve livestreams zullen wij verschillende thema’s behandelen om jou het volledige verhaal te vertellen van boerenzuivel.

Heb jij altijd al willen weten waar dat pak zuivel vandaan komt? Hoe de producten worden gemaakt en door wie? Hoe onze koeien worden verzorgd of wil je misschien weten hoe je thuis onze boeren vanillevla maakt? Zorg dat je bij onze livestream aanwezig bent! Het zijn interactieve sessies; we beantwoorden jouw vragen en tijdens de workshops steken we samen de handen uit de mouwen.

Regelmatig organiseren we nieuwe livestreams, houd deze pagina dus goed in de gaten.

AFLEVERING 2: DE ZUIVELMAKERS

Wat: Den Eelder TV LIVE
Wanneer: 19 mei van 19:00 – 19:45
Kosten:¬†1 pak Den Eelder volle yoghurt als entreekaartje ūüôā

Tijdens aflevering 2 duiken we het productieproces is, we vertellen jou hoe wij onze ambachtelijk lekkere boerenzuivel producten maken. Je hoort echte zuivelmakers aan het woord en we laten je zien hoe we de kwaliteit waarborgen.

Naast dat het een hele leerzame livestream over boerenzuivel wordt gaan we ook de handen uit de mouwen steken tijdens actieve workshops en ontvang je echte Den Eelder goodies.

De aanmeldingen voor Den Eelder TV Рaflevering 2 de zuivelmakers zijn gesloten. Maar gelukkig komt er nog een aflevering 3! Houd deze pagina en onze Socials in de gaten voor meer informatie.

AFLEVERING 1: PAK HET IN JE HANDEN

Op 23 maart heeft de 1e aflevering van Den Eelder TV plaatsgevonden. Heb jij het gemist? Geen probleem! Hieronder lees je de onderwerpen die aan bod zijn gekomen. Ook kan je hier het blog artikel teruglezen.

 

Historie pakken

De huidige pakken die jullie nu kennen uit de supermarkt zagen er 30 jaar geleden anders uit. Het eerste pak had geen draaidop en ook nog niet de kenmerkende kleur dat wij nu kennen voor de verschillende zuivelproducten. In 1992 zijn we overgegaan naar een andere verpakking, namelijk eentje die wel deze kenmerkende kleuren had, bijvoorbeeld rood voor karnemelk.

In 2008 hebben we een dop op onze verpakking geplaatst om gebruiksgemak te vergroten. ¬†Daarbij kreeg het pak een ‚Äėcurve‚Äô met de leus ‚Äėgezond genieten‚Äô. Sneller dan we hadden verwacht veranderde in 2012 de verpakking. Het ‘IKB logo’ haalde we eraf en de herkenbare zwarte band kwam erbij.

In 2019 zijn we overgegaan naar de duurzame verpakking die we nu kennen. Deze is gemaakt van ongebleekt papier (bruin), dit scheelt 20% minder CO2 uitstoot. Dit was een mooi moment om de hele uitstraling een update te geven. De herkenbare koe is door een illustrator opnieuw geschetst en ook onze portretten vind je terug.

Midden in de natuur

Op het pak staat groot: ‘uit de Bommelerwaard‚Äė. Volgens ons het mooiste schiereiland tussen de Maas en Waal. Het is een regio dat een paar kilometer ligt boven Den Bosch maar nog wel in Gelderland. De Bommelerwaard wordt omringd door twee rivieren, hierdoor bestaat de grond uit zware rivierklei. Dit is ongeschikt voor het telen van gewassen zoals aardappelen en suikerbieten. Daarentegen groeit gras wel erg goed op rivierklei, ideaal voor onze koeien.

Al meer dan 10 jaar zetten we ons in voor de natuur en de biodiversiteit. Zo hebben we voor de weidevogels een plasdras perceel, een echt paradijs voor vogels. Hier zijn weidevogels zoals de Tureluur, Grutto en Boeren Zwaluw te vinden. Dit stuk weiland wordt enkele centimeters onder water gezet en laten we volledig met rust. Daardoor is het een perfecte plek voor vogels om te broeden.

Klimaatneutraal

Wij zijn bijna helemaal zelfvoorzienend in stroom. Sinds 2012 staat er een mestvergistingsinstallatie op de boerderij. Deze installatie zet mest om in groene stroom en warmte. Dit gebruiken wij bij het maken van onze producten. Ook hebben wij op onze stallen zonnepanelen liggen.

Onze verpakking is volledig klimaatneutraal dankzij de samenwerking met onze verpakkingsleverancier. We compenseren de CO2 uitstoot die vrijkomt bij het maken van de verpakking met het planten van bomen.

Productinformatie op het pak

De achterkant van het pak is voor ons een hele belangrijke kant, hier vind je veel informatie om optimaal te kunnen genieten van je product.

Voedingswaarde
Op de achterkant vind je onder andere de voedingswaarde terug. Deze informatie is wettelijk verplicht en wordt weergegeven per 100 gram of ml. Melk bevat van nature allerlei voedingsstoffen. Onder andere suikers (in de vorm van lactose), dit gehalte valt onder ‘waarvan suikers’. Met een asterisk (*) geven wij deze extra informatie weer.¬†Onze karnemelk bevat minder vet dan melk door de traditionele bereidingswijze ‘karnen’ die wij hanteren.

Herkomst product
Heb jij het ovaaltje op ons pak al opgemerkt? Het nummer in dit ovaaltje is kenmerkend voor Den Eelder. Zo kan je altijd zien van welk bedrijf het product af komt en waar het wordt gemaakt.

Inhoud
Misschien is het je ook al opgevallen dat er achter de totale inhoud van het pak een ‚Äėe‚Äô staat. Dit staat voor ‘estimate’ wat gemiddelde naar het Nederlands vertaald is. Dit is een certificering, de gemiddelde eenheid (bijvoorbeeld 1 liter) moet in het pak zitten. Tijdens het afvullen van de producten wordt dit nauw in de gaten gehouden.

THT
Wij hebben een THT op de verpakking staan, wat staat voor ‚Äėtenminste houdbaar tot‚Äô. Tot en met deze datum kunnen wij optimale kwaliteit garanderen. Het product kan ook na deze datum nog goed zijn. Om voedselverspilling te voorkomen is het belangrijk dat je altijd kijkt, proeft en ruikt.

Vouwlijnen in het pak
Ons zuivelpak heeft speciale vouwlijnen, hierdoor is hij gemakkelijker uit te knijpen. Want van deze boerenzuivel wil je natuurlijk tot de laatste druppel genieten. Willem doet het hier voor, krijg jij het pak nog leger dan Willem?

Zuivelweetjes

  • Wist jij dat vanillevla dun wordt zodra het in aanmerking komt met speeksel? Probeer het thuis maar eens uit. Dit komt door de enzymen in je speeksel die de zetmeel in de vla afbreken.
  • Aan de bovenkant van onze verpakking vind je een ‘gebruiksaanwijzing’ om het kwaliteit van het product te behouden. Dit verschilt per product, zo moet je yoghurt bijvoorbeeld omkantelen en karnemelk schudden voor gebruik. Karnemelk gaat na een lange tijd staat scheiden, wanneer je het goed schudt wordt het weer een mooi geheel. Maar als je yoghurt schudt dan maak je juist de structuur kapot en daarom adviseren we omkantelen.

Van koelcel tot koelkast

De koelcel
Nadat onze pakken zijn gevuld gaan ze zo snel mogelijk naar de koelcel. Hier worden de producten koud bewaard: 2-3 graden. Vanuit onze koelcel worden elke dag producten opgehaald om naar de supermarkt te brengen. Dit gebeurt ook in gekoelde vrachtwagens.

Wij maken dagverse zuivelproducten, dit kan je ook terugzien aan de houdbaarheid. De meeste producten hebben een houdbaarheid van ongeveer 23 dagen, maar bij de melk is dit een stuk korter namelijk 15 dagen. Voordat het in de supermarkt komt gaat het eerst nog langs het distributiecentrum van de desbetreffende supermarkt. Het proces stopt niet in de supermarkt, het gaat ook door wanneer jij een pak koopt. Zorg er daarom voor dat de producten zo snel mogelijk in jouw koelkast terecht komen.

Optimale bewaartemperatuur
Zuivelproducten moeten gekoeld bewaard blijven. Het is belangrijk dat jouw koelkast op de juiste temperatuur staat. Een te hoge temperatuur kan de kwaliteit van het product aantasten. Maar staat jouw koelkast kouder dan 4 graden dan kost dit onnodig veel energie. De optimale temperatuur voor zuivel is rond de 4 graden.

De koudste plek in de koelkast is onderin, een ideale plek voor je melkpak dus.

En wist je dat je een zuivelpak ook beter rechtop kan zetten in de koelkast? Wanneer het pak ligt kan er meer lucht verdeeld worden over het product wat invloed heeft op de kwaliteit.

Meest gestelde vragen

Via welke streamingsdienst zal het plaatsvinden?
De livestream zal via YouTube gaan. Je ontvangt tijdig een link van ons waarmee je toegang krijgt.

Wat zijn de kosten?
Er zitten geen kosten verbonden aan de deelneming. De enige kosten zijn wellicht het kopen van een zuivelproduct mocht dat nodig zijn.

Met hoeveel mensen mag ik deelnemen aan de livestream?
Met zoveel als je wil, je kan met de hele familie aansluiten! Het is belangrijk om te weten dat de box die jullie thuis ontvangen benodigdheden bevatten voor één persoon.

Het is voor mij nog niet helemaal duidelijk, waar kan ik mijn vragen stellen?
Je mag ons altijd een berichtje sturen via onze social mediakanalen Instagram en Facebook, ook kan je ons contactformulier invullen op de website.

Als er iets gewijzigd wordt waar vind ik dit dan terug?
Op de evenementen pagina van Facebook zullen wij jullie op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom het event. Als je eenmaal uitgekozen bent als deelnemer dan word je via de mail op de hoogte gesteld van alle informatie rondom het live event.

Hoelang zal de livestream duren?
De livestream duur maximaal 60 minuten.

Hoevaak vindt het live event plaats?
Het event vindt ongeveer 1x in de 2 maanden plaats. Hou deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.