Visie

Den Eelder
Familiebedrijf Den Eelder bestaat al sinds 1983 en vanaf het eerste moment hebben Ernst en Jacomine geprobeerd zo dicht mogelijk bij de (hun) natuur te blijven. Het doel was altijd om een mooi product te maken, boven het maaiveld uit te steken (want daar schijnt de zon) en te bloeien op de plek waar je geplant bent.
Dit gedachtegoed wordt nog steeds gehanteerd en samen met de nieuwe generatie willen ze Nederland nog lang blijven verrassen met ouderwets lekkere boerenzuivel.
Hieronder kan je lezen hoe het Den Eelder is vergaan vanaf het begin tot het nu en waarom de zuivel van Den Eelder echt wat bijzonders is.
De oorsprong


Pionieren naar de toekomst
In 1981 zijn Ernst en Jacomine getrouwd en toen werden ze samen boer en boerin. Waar ze de eerste jaren alleen koeienboer waren, zijn ze vanaf 1990 met de melk van eigen koeien zuivel gaan maken.
Den Eelder producten vind je vandaag de dag in veel supermarkten in Nederland. ‘’Maar we herinneren ons nog goed dat we hoogstpersoonlijk met onze producten langs de winkels gingen.’’ Wat klinkt als een mooi verhaal, kwam in werkelijkheid neer op jarenlang keihard bikkelen.

Ezelaarsgrond
Door een bedrijfsverplaatsing in 1983 naar de huidige locatie ontstond de nieuwe naam: ‘Den Eelder’. Dit is afgeleid van de naam van de grond waar de boerderij op staat: ‘De Ezelaars’. De bodem is (vanwege de zware klei) nauwelijks geschikt om wat op te telen, behalve gras. Daarom is het voor ons vanzelfsprekend om op deze moeilijk bewerkbare grond plantaardige eiwitten te verbouwen in de vorm van gras; zodat onze koeien daar melk van kunnen maken.

Van melk naar meer
Voor Den Eelder was het goede gras een uitkomst. Dit is immers het perfecte voer voor gezonde koeien en dus voor lekkere melk. En daar lieten Ernst en Jacomine het niet bij. Vanuit hun passie om hoge kwaliteit melk te maken zijn ze gaan nadenken hoe ze andere producten konden maken.
In 1990 zijn ze begonnen met het bouwen van een kleine zuivelmakerij op de boerderij. Daar zijn ze zelf begonnen met het maken van karnemelk en yoghurt; later ook vla, toetjes en roomboter.

Familie

De familie Van der Schans
Den Eelder is een echt familiebedrijf, waarvan het kloppende hart wordt gevormd door de familie Van der Schans. Een hecht gezin, misschien juist wel omdat ze elkaar de ruimte geven om zichzelf te zijn. Vanuit hun eigen kracht draagt zo iedereen zijn steentje bij aan Den Eelder!

Ernst – De grondlegger
De oudste zoon van een boerengezin met negen kinderen. Een boer met ‘brains’, universitair geschoold en met één passie: vanuit het beste voor dier en natuur superlekkere zuivel maken. Continu is hij daarvoor op zoek naar de juiste balans tussen ambacht en nieuwe technieken.
Waar een wil is, is een weg voor Ernst. In zijn ogen is er altijd wel iets te verbeteren. Dit deelt hij dan maar ook al te graag met zijn zonen Willem & Gerben. Zij nemen geleidelijk het stokje van hem over. Maar een boer in hart en nieren zoals Ernst, zal altijd nauw betrokken blijven bij Den Eelder.

Jacomine – De moeder van Den Eelder
Zoals Jacomine een toegewijde moeder is voor haar kinderen is ze dat eigenlijk als sinds 1981 voor heel Den Eelder. Daarbuiten gaat haar zorg voor de mens verder. Zo maakt ze het bijvoorbeeld mogelijk dat mensen op therapeutische basis kunnen werken bij Den Eelder.
Daarnaast is haar creatieve geest een uitkomst als Den Eelder van zich wil laten horen. Jacomine zorgt voor de betrokkenheid van Den Eelder bij onder andere de Bommelerwaard.

Willem – Nieuwe generatie zuivelmaker
Willem is degene die bij Den Eelder ‘de boer’ en ‘de burger’ met elkaar probeert te verbinden. Volledig tegen zijn eigen verwachting in, want hij had aanvankelijk heel andere plannen dan ‘boeren’. Zo studeerde hij aan de kunstacademie in Utrecht en werkte hij daarna in de creatieve sector.
Tijdens de organisatie van de open dag in 2013 kwam hij erachter hoe bijzonder het bedrijf van zijn ouders is. Vanaf dat moment is hij zich gaan verdiepen in de wereld van zuivel. Zijn verantwoordelijkheid begint bij het moment dat de melk de koe verlaat, totdat het bij jou in de koelkast staat.

Gerben – Nieuwe generatie boer
Van jongs af aan de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Het hart van Gerben ligt bij de basis van Den Eelder: de boerderij. Hij is de mogelijkmaker van het gezin. Een kei in het praktisch vertalen van wilde ideeën van bijvoorbeeld broer Willem. Vanaf 2016 bouwt hij verder waar zijn vader is begonnen en maakt grote stappen in de modernisering van de boerderij. Zo blijft hij altijd opzoek naar wat de koe van morgen nodig heeft.
‘’Dus schouders eronder en gas erop!’’

Dafke – De vliegende keep
Dafke is de jongste telg van het gezin en papa’s trots. Dafke vindt het heerlijk om, naast haar studie, te helpen op de boerderij en springt bij waar nodig. Of het nu in de zuivelmakerij is of op beurzen, niks is te gek!
Dafke heeft inmiddels ook haar eigen landbouwhuisdieren; vier hele mooie ezels. Dat zorgt ervoor dat je Dafke regelmatig tegenkomt op de boerderij.
Familie Den Eelder

Boerderij

Koeien blij, wij blij
Den Eelder is een boerderij en zuivelmakerij ineen. Een echt familiebedrijf in de breedste zin van het woord. Onze koeien maken voor ons namelijk net zo goed deel uit van onze familie. Het zijn allemaal zwartbonters, een koeienras dat geliefd is om zijn melk. En we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zij het goed hebben. Want hoe blijer de koe, hoe beter de melk.

Het begint allemaal met goed voer…
Of onze dames nu buiten of binnen lopen, de basis van hun voer is altijd ons eigen gras. Dit vullen we aan met mais en andere top bijproducten zoals bierborstel, suikerbietenpulp (restromen van de bier- en suikerproductie). Op deze manier maken we een perfecte mix voor lekkere melk en een gezonde koe.

Holstein-Friesian koeien
Onze koeien zijn niet zomaar zwartbonters, het zijn echte Holstein-Friesian koeien! Al sinds begin jaren 80 kiezen we onze beste kalfjes uit om weer te dienen als moeder koeien voor de volgende generatie. Op deze manier zijn de huidige koeien de achter-achter kleindochters van de koeien waar het ooit mee begon. Hiermee proberen we een optimaal ras te creëren dat past bij de boerderij en bij ons; de échte Den Eelder koe!

Vrijheid
We proberen onze koeien zoveel mogelijk vrijheid te geven. Ze mogen zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaan en wanneer ze gaan eten, maar ook wanneer ze gemolken willen worden. In onze stal hebben we ‘melkrobots’ staan. Hierin kunnen onze koeien zich 24/7 laten melken, zo vaak en wanneer ze willen. Bekijk de video waarin Willem uitlegt hoe het melken er op ons bedrijf aan toe gaat.

Super verse melk
Gelijk nadat een koe is gemolken, gaat de verse melk naar de melktank, hier koelen we de melk naar 3°C. Bij ons staat de zuivelmakerij pal naast de koeienstal. De melk die ’s ochtends nog in onze koeien zat is daardoor ‘s avonds al verpakt of verwerkt.
Zuivelmakerij

Echte boerderij zuivel: zo maken wij ‘m
Alle zuivel wordt gemaakt door ons ervaren zuivelteam. En dat doen zij steevast met de grootste zorg en een hele hoop liefde. Want wat we maken moet superlekker zijn.

Alleen melk van de eigen koe is verser
De melk komt zo vanuit de stal, super vers onze zuivel binnen. We proberen de melk met zo min mogelijk behandelingen (zo puur mogelijk) te verwerken tot allerlei oer-Hollandse zuivel. Zo standaardiseren we de melk niet en behoudt de melk zijn natuurlijk vetgehalte. Daarom gebruiken we ook alleen maar natuurlijke ingrediënten.

Boeren vakmanschap
Maar het allerbelangrijkste bij ons in de zuivel is het vakmanschap. Alleen maar door continue te proeven, te meten en te ruiken kunnen we de beste producten maken.

De manier waarop we onze zuivelproducten bereiden is eigenlijk hetzelfde als hoe het vroeger ging, of als hoe jij het nu thuis zou kunnen doen. We doen het alleen iets moderner, groter en hygiënischer. Zo karnen we bijvoorbeeld nog onze karnemelk. Wel in moderne machines, maar nog steeds volgens het oude principe. Dat kost iets meer, in ruimte en in euro’s, maar het scheelt zoveel in smaak. Benieuwd hoe het in zijn werk gaat?
Als de producten verpakt zijn dan controleren we alles een laatste keer of alles er netjes uit ziet en dan gaat het zo snel mogelijk naar winkel!

Groene stroom

Onze koeien poepen stroom
Als je dagelijks in en met de natuur werkt is het niet meer dan logisch dat je aan het milieu denkt, vinden wij. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat we het grootste gedeelte van onze energie zelf opwekken.

Boeren win-win
Sinds de zomer van 2012 hebben we een mestvergistingsinstallatie op onze boerderij. Dat is een installatie die het methaangas uit mest omzet in groene stroom en warmte. Op deze manier maken wij geen gebruik van aard- en propaangas. Methaangas is een broeikasgas wat in de poep van koeien zit, doordat we dit gas nu opvangen hebben we ongeveer 20% minder uitstoot en produceren we groene energie. Dus een echte boeren win-win situatie!

Bijna helemaal zelfvoorzienend
Daarnaast hebben we ook een hele batterij zonnepanelen op de koeienstallen liggen en die zorgen ook nog voor flink wat energie. Hierdoor zijn we samen met de mestvergistingsinstallatie bijna helemaal zelfvoorzienend.

Weidevogelbeheer

Een paradijsje voor de weidevogels
Bij Den Eelder hebben we passie voor het boerenleven en de natuurlijke elementen daarvan. Sinds jaar en dag houden we daarom op ons bedrijf ook rekening met de weidevogels. We streven naar een goede balans tussen de mens, het dier en de natuur. Als boer zijn we afhankelijk van de natuur en zijn we daardoor medeverantwoordelijk voor de weidevogelstand en de biodiversiteit.

Plas dras
Één van onze weilanden kent al jarenlang een aangepast gebruik; door absolute rust tot begin juli is het een paradijsje voor de weidevogels. Daarnaast hebben we een perceel ‘plas-dras’, wat betekent dat we een groot stuk weiland enkele centimeters onder water hebben gezet. Dit zorgt ervoor dat het een drassig oppervlak wordt en dus een perfecte plek is voor vogels. In de winter zien we voornamelijk meeuwen en kraaien, maar in de lente en zomermaanden vinden de weidevogels er de rust om er te broeden.
Op ‘Red de rijke weide’ van de Vogelbescherming vind je cijfers die een mooi inzicht geven in de nieuwe initiatieven op onze percelen. Het aantal broedpaar dat staat omschreven is geteld op ongeveer 10% van onze percelen. Vind meer informatie en de actuele weidevogel telstanden op de website van de Vogelbescherming.
Geiten

Geitenzuivel dankzij Alexander
De geitenmelk van Den Eelder komt van Alexander van der Schans, de broer van Ernst. Logisch, zul je denken, hij is familie. Maar daarnaast is zijn geitenmelk van superkwaliteit. Bovendien zit hij dichtbij, in Hurwenen, zodoende kunnen we zijn melk ook snel verwerken. Hij produceert overigens veel meer melk dan wij voor Den Eelder geitenmelkproducten nodig hebben. En dat is maar goed ook, want zijn geitenmelk is razend populair bij geitenmelkproducenten.
Bij Den Eelder verwerken we de geitenmelk van Alexander zo vers mogelijk. Doordat we hem vervolgens op een lage temperatuur pasteuriseren krijgt hij een lekkere, milde smaak.
Net als Ernst streeft Alexander naar het beste voor mens, dier en milieu. Zodoende gebruikt hij zo min mogelijk medicijnen en geeft hij zijn geiten een gevarieerde maaltijd van gras, maïs, worteltjes, rode bietjes en suikerbieten. Supergezond en dat proef je terug in de melk.
