Visie

Den Eelder

Familiebedrijf Den Eelder bestaat al sinds 1983 en vanaf het eerste moment hebben Ernst en Jacomine geprobeerd zo dicht mogelijk bij de (hun) natuur te blijven. Het doel was altijd om een mooi product te maken, boven het maaiveld uit te steken (want daar schijnt de zon) en te bloeien op de plek waar je geplant bent.

Dit gedachtegoed wordt nog steeds gehanteerd en samen met de nieuwe generatie willen ze Nederland nog lang blijven verrassen met ouderwets lekkere boerenzuivel.

Hieronder kan je lezen hoe het Den Eelder is vergaan vanaf het begin tot het nu en waarom de zuivel van Den Eelder echt wat bijzonders is.

Geschiedenis

Pionieren naar de toekomst

Den Eelder producten vind je vandaag de dag in veel supermarkten in Nederland. Maar we herinneren ons nog goed dat we hoogstpersoonlijk met onze producten langs de winkels gingen. Wat klinkt als een mooi verhaal, kwam in werkelijkheid dus neer op jarenlang keihard bikkelen.

Ezeltjesgrond

In 1981 zijn Ernst en Jacomine getrouwd en toen werden ze samen boer en boerin. Door een bedrijfsverplaatsing in 1983 naar de huidige locatie ontstond ook de nieuwe naam: ‘Den Eelder’. Dit is afgeleid van de oude naam van de grond waar de boerderij op staat: ‘ezelaars-grond’. De bodem is (vanwege de vele klei) nauwelijks geschikt om wat op te telen, behalve gras. Vandaar dat het alleen passend was voor ezeltjes (‘eeldertjes’ in de volksmond).

Van melk naar meer

Voor Den Eelder was het goede gras een uitkomst. Dit is immers het perfecte voer voor gezonde koeien en dus voor lekkere melk. En daar lieten Ernst en Jacomine het niet bij. Vanuit hun passie om een mooi product te maken zijn ze gaan nadenken hoe ze van hun melk andere producten konden gaan maken. In 1990 zijn ze begonnen met het bouwen van een kleine zuivelbereidingsruimte op de boerderij. Daar zijn ze zelf begonnen met het maken van karnemelk en yoghurt; later ook vla, toetjes en roomboter.

Familie

De familie Van der Schans

Den Eelder is een echt familiebedrijf, waarvan het kloppende hart wordt gevormd door de familie Van der Schans. Een hecht gezin, misschien juist wel omdat ze elkaar de ruimte geven om zichzelf te zijn. Vanuit hun eigen kracht draagt zo iedereen zijn steentje bij aan Den Eelder. Weet je wat? Maak alvast even kennis.

Ernst

De oudste zoon van een boerengezin met negen kinderen. Een boer met ‘brains’, universitair geschoold en met één passie: vanuit het beste voor mensen en dieren superlekkere zuivel maken. Continu is hij daarvoor op zoek naar de juiste balans tussen ambacht en nieuwe technieken. Waar een wil is, is een weg voor Ernst. In zijn ogen blijft er altijd wel iets te verbeteren. Zo legt hij zijn koeien dagelijks in de watten, maar wil hij, samen met zijn zoons, graag nog een stap in dierenwelzijn maken.

Jacomine

Zoals Jacomine een toegewijde moeder is voor haar kinderen is ze dat eigenlijk voor heel Den Eelder. Daarnaast is haar creatieve geest een uitkomst als Den Eelder van zich wil laten horen. Niet zo vreemd als je weet dat Jacomine van huis uit onderwijzeres is. Samen met Ernst wil ze vooral zorgen voor het beste voor mens, dier en milieu; bij Den Eelder en daarbuiten. Zodoende maakt ze het bijvoorbeeld mogelijk dat mensen op therapeutische basis kunnen werken bij Den Eelder.

Willem

Willem is degene die bij Den Eelder ‘de boer’ en ‘de burger’ met elkaar probeert te verbinden. Hij zorgt voor leven op de boerderij. Dankzij hem zijn de open dagen bij Den Eelder inmiddels een wijd en zijd vermaard fenomeen. Volledig tegen zijn eigen verwachting in, want deze rebel van de familie had aanvankelijk heel andere plannen dan ‘boeren’. Hij volgde een managementopleiding aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht.

Gerben

Van jongs af aan de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Het hart van Gerben ligt bij de basis van Den Eelder: de boerderij. Hij is de mogelijkmaker van het gezin. Een kei in het praktisch vertalen van wilde ideeën van bijvoorbeeld broer Willem. Gerben studeerde aan de HAS in Den Bosch en stoomde vervolgens door naar de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Na een stage op een boerderij in Amerika, zet hij zich nu dagelijks weer in op Den Eelder.

Dafke

Dafke is de jongste telg van het gezin en papa’s trots. Dafke vindt het heerlijk om te helpen op de boerderij, maar is inmiddels vastbesloten dat haar toekomst ergens anders ligt. Dafke wil haar moeder achterna, het onderwijs in. En ook dat vindt iedereen binnen het gezin prima. Dat neemt niet weg dat je Dafke vast en zeker tegen het lijf loopt als Den Eelder ergens uitpakt. Tijdens het jaarlijkse Den Eelder verjaardagsfeest, de open dag en de aardbeiendagen bijvoorbeeld.

Boerderij

Koeien blij, wij blij

Den Eelder is een boerderij en zuivelmakerij ineen. Een echt familiebedrijf in de breedste zin van het woord. Onze koeien maken voor ons namelijk net zo goed deel uit van onze familie. Het zijn allemaal zwartbonters, een koeienras dat geliefd is om zijn melk. En we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zij het goed hebben. Want hoe blijer de koe, hoe beter de melk.

Het begint allemaal met goed voer…

Of onze dames nu buiten of binnen lopen, de basis van hun voer is altijd ons eigen gras. Dit vullen we aan met mais en andere top bijproducten zoals bierborstel, suikerbietenpulp (restromen van de bier- en suikerproductie). Op deze manier maken we een perfecte mix voor lekkere melk en een gezonde koe.

Holstein-Friesian koeien

Onze koeien zijn niet zomaar zwartbonters, het zijn echte Holstein-Friesian koeien! Al sinds begin jaren 80 kiezen we onze beste kalfjes uit om weer te dienen als moeder koeien voor de volgende generatie. Op deze manier proberen we een optimaal ras te creëren dat past bij de boerderij en bij ons; de échte Den Eelder koe!

Vrijheid

We proberen onze koeien zoveel mogelijk vrijheid te geven. Ze mogen zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaan en wanneer ze gaan eten, maar ook wanneer ze gemolken willen worden. In onze stal hebben we heuse ‘melkrobots’ staan. Hierin kunnen onze koeien zich 24/7 laten melken, zo vaak en wanneer ze willen. Bekijk de video waarin Willem uitlegt hoe het melken er op ons bedrijf aan toe gaat.

Super verse melk

Gelijk nadat een koe is gemolken, gaat de verse melk naar de melktank, hier koelen we de melk naar 3°C. Bij ons staat de zuivelmakerij pal naast de koeienstal. De melk die ’s ochtends nog in onze koeien zat is daardoor ‘s avonds al verpakt of verwerkt.

Zuivel

Echte boerderij zuivel: zo maken wij ‘m

Alle zuivel wordt gemaakt door ons ervaren zuivelteam. En dat doen zij steevast met de grootste zorg en een hele hoop liefde. Want wat we maken moet superlekker zijn.

Alleen melk van de eigen koe is verser

De melk komt zo vanuit de stal, super vers onze zuivel binnen. We proberen de melk met zo min mogelijk behandelingen (zo puur mogelijk) te verwerken tot allerlei verschillende oer-Hollandse zuivelproducten. Daarom gebruiken we ook alleen maar natuurlijke ingrediënten.

Boeren vakmanschap

Maar het allerbelangrijkste bij ons in de zuivel is het vakmanschap. Alleen maar door continue te proeven, te meten en te ruiken kunnen we de beste producten maken.

De manier waarop we onze zuivelproducten bereiden is eigenlijk hetzelfde als hoe het vroeger ging, of als hoe jij het nu thuis zou kunnen doen. We doen het alleen iets moderner, groter en hygiënischer. Zo karnen we bijvoorbeeld nog onze karnemelk. Wel in moderne machines, maar nog steeds volgens het oude principe. Dat kost iets meer, in ruimte en in euro’s, maar het scheelt zoveel in smaak. Benieuwd hoe het in zijn werk gaat?

Kijk hier hoe karnemelk wordt gemaakt.

Kijk hier hoe yoghurt wordt gemaakt.

Als de producten verpakt zijn dan controleren we alles een laatste keer of alles er netjes uit ziet en dan gaat het zo snel mogelijk naar winkel!

Groene stroom

Onze koeien poepen stroom

Als je dagelijks in en met de natuur werkt is het niet meer dan logisch dat je aan het milieu denkt, vinden wij. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat we het grootste gedeelte van onze energie zelf opwekken.

Boeren win-win

Sinds de zomer van 2012 hebben we een mestvergistingsinstallatie op onze boerderij. Dat is een installatie die het methaangas uit mest omzet in groene stroom en warmte. Methaangas is een broeikasgas wat in de poep van koeien zit, doordat we dit gas nu opvangen hebben we ongeveer 20% minder uitstoot en produceren we groene energie. Dus een echte boeren win-win situatie!

75% zelfvoorzienend

Daarnaast hebben we ook een hele batterij zonnepanelen op de koeienstallen liggen en die zorgen ook nog voor flink wat energie. Op dit moment produceren wij ongeveer 75% van alle energie die we zelf nodig hebben.

Weidevogelbeheer

Een paradijsje voor de weidevogels

Bij Den Eelder hebben we passie voor het boerenleven en de natuurlijke elementen daarvan. Sinds jaar en dag houden we daarom op ons bedrijf ook rekening met de weidevogels. We streven naar een goede balans tussen de mens, het dier en de natuur. Als boer zijn we afhankelijk van de natuur en zijn we daardoor medeverantwoordelijk voor de weidevogelstand en de biodiversiteit.

 

Plas dras

Één van onze weilanden kent al jarenlang een aangepast gebruik; door absolute rust tot begin juli is het een paradijsje voor de weidevogels. Daarnaast hebben we een perceel ‘plas-dras’, wat betekent dat we een groot stuk weiland enkele centimeters onder water hebben gezet. Dit zorgt ervoor dat het een drassig oppervlak wordt en dus een perfecte plek is voor vogels. In de winter zien we voornamelijk meeuwen en kraaien, maar in de lente en zomermaanden vinden de weidevogels er de rust om er te broeden.

Op ‘Red de rijke weide’ van de Vogelbescherming vind je cijfers die een mooi inzicht geven in de nieuwe initiatieven op onze percelen. Het aantal broedpaar dat staat omschreven is geteld op ongeveer 10% van onze percelen. Vind meer informatie en de actuele weidevogel telstanden op de website van de Vogelbescherming.

Geiten

Geitenzuivel dankzij Alexander

De geitenmelk van Den Eelder komt van Alexander van der Schans, de broer van Ernst. Logisch, zul je denken, hij is familie. Maar daarnaast is zijn geitenmelk van superkwaliteit. Bovendien zit hij dichtbij, in Hurwenen, zodoende kunnen we zijn melk ook snel verwerken.

Met de melkgeiten draait Alexanders melkcarrousel dagelijks op volle toeren. Hij produceert overigens veel meer melk dan wij voor Den Eelder geitenmelkproducten nodig hebben. En dat is maar goed ook, want zijn geitenmelk is razend populair bij geitenmelkproducenten.

Bij Den Eelder verwerken we de geitenmelk van Alexander zo vers mogelijk. Doordat we hem vervolgens op een lage temperatuur pasteuriseren krijgt hij een lekkere, milde smaak.

Net als Ernst streeft Alexander naar het beste voor mens, dier en milieu. Zodoende gebruikt hij zo min mogelijk medicijnen en geeft hij zijn geiten een gevarieerde maaltijd van gras, maïs, worteltjes, rode bietjes en suikerbieten. Supergezond en dat proef je terug in de melk.

Proeven!

Geitenzuivel smaakt fris en heeft iets zilts, net als geitenkaas, maar dan heel subtiel. Het fijne is dat geitenzuivel lichter verteerbaar is dan zuivel van koemelk. Bovendien kan het een uitkomst zijn voor veel mensen met een koemelkallergie.