VOLLE YOGHURT SMAAKMETER

De grootste smaakmaker

De grootste smaakbepaler van gefermenteerde zuivel is het zuur wat gebruikt wordt. Een zuur bestaat uit verschillende stammen en elke stam heeft een functie. Zo is de ene stam verantwoordelijk voor het aroma en de andere voor een gedeelde van de viscositeit. Maar er zijn meer factoren belangrijk.

Bovenstaande smaakmeters zijn ontzettend belangrijk en deze meten wij dan ook allemaal zorgvuldig om ervoor te zorgen dat de smaak optimaal is! Als een smaakmeter niet klopt kan dat een negatief effect hebben op de andere smaakmeters. Wij hebben onze volle yoghurt vergeleken met met het gemiddelde ‘yoghurtschap’, zo weet jij precies waar wij als Den Eelder staan!

Lees snel verder wat de smaakmeters inhouden.

Viscositeit

Viscositeit houdt in hoe stroperig een vloeistof is en heeft als eenheid Pascal-seconden. Yoghurt heeft bijvoorbeeld een hogere viscositeit van karnemelk, dat is een stuk dikker. Viscositeit beïnvloed onze smaakbeleving ontzettend omdat de yoghurt natuurlijk een stuk romiger is wanneer deze dikker is.

De viscositeit van onze boeren volle yoghurt ligt 2670,50 Pa.s hoger dan de gemiddelde volle yoghurt in het schap! Onze yoghurt is hierdoor behoorlijk dikker van structuur.

pH

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch iets is, onder de waarde 7 is iets zuur en daarboven basisch. Onze volle yoghurt heeft een fris zuurtje en een pH waarde van 4,15. Van een te zure yoghurt wordt je niet blij natuurlijk, maar wanneer deze te neutraal is verliest het zijn smaak en wordt het vlak. Sommige producten hebben een hele lage pH-waarde, maar smaken in werkelijkheid niet zuur. Zo is de pH van cola 2,7. Het gebruik van de juiste ingrediënten is daarom super belangrijk!

Onze volle yoghurt is zuurder dan de gemiddelde volle yoghurt in het schap, daar zijn wij ontzettend trots op. De typische Nederlandse yoghurt staat bekend om het zuurtje wat wij in onze volle yoghurt hebben!

De samenstelling van het yoghurtzuur mag elke zuivelmaker zelf samenstellen, maar er zit een voorwaarde aan. Men mag yoghurt pas yoghurt noemen wanneer er twee specifieke stammen in zitten. Er mogen natuurlijk wel stammen aan het zuur toegevoegd worden. Wij bij Den Eelder gebruiken wij het traditionele yoghurtzuursel van vroeger, deze bestaat ook alleen uit de twee vereiste stammen. Veel zuivelmakers zijn van het zuur afgestapt omdat er een groot nadeel aan zit, het kan verschrikkelijk zuur worden wat niet wenselijk was voor de consument. Omdat wij al zo lang met dit zuur werken weten onze vakmensen precies welke verhoudingen nodig zijn om een loeilekkere volle yoghurt te maken.

 

Vet

Onze volle yoghurt is ook echt een volle yoghurt!

In vergelijking heeft onze volle yoghurt een hoger vetpercentage dan het gemiddelde volle yoghurt schap. Wij willen de melk zo puur mogelijk houden voordat wij deze gaan aanzuren, dan is de yoghurt namelijk het aller lekkerst. Wij halen dus nergens vet uit en laten het precies zoals het is, voor de liefhebbers van echt!