VANILLEYOGHURT SMAAKMETER

De grootste smaakmaker
De grootste smaakbepaler van gefermenteerde zuivel is het zuur wat gebruikt wordt (het yoghurt zuursel). Een zuur bestaat uit verschillende stammen en elke stam heeft een functie. Zo is de ene stam verantwoordelijk voor het aroma en de andere voor een gedeelde van de viscositeit. Maar er zijn meer factoren belangrijk, bij vanilleyoghurt is dat natuurlijk ook de vanille.
Bovenstaande smaakmeters zijn ontzettend belangrijk en deze meten wij dan ook allemaal zorgvuldig om ervoor te zorgen dat de smaak optimaal is! Als een smaakmeter niet klopt kan dat een negatief effect hebben op de andere smaakmeters. Wij hebben onze vanilleyoghurt vergeleken met met het gemiddelde ‘vanilleyoghurtschap’ in de supermarkt, zo weet jij precies waar wij als Den Eelder staan!
Lees snel verder wat de smaakmeters inhouden.
Viscositeit
Viscositeit houdt in hoe stroperig een vloeistof is en heeft als eenheid Pascal-seconden. Yoghurt heeft bijvoorbeeld een hogere viscositeit van karnemelk, dat is een stuk dikker. Viscositeit beïnvloed onze smaakbeleving ontzettend omdat de vanilleyoghurt natuurlijk een stuk romiger is wanneer deze dikker is.
De viscositeit van onze boeren vanilleyoghurt ligt 1577 Pa.s hoger dan de gemiddelde vanilleyoghurt in het schap! Onze yoghurt is hierdoor behoorlijk dikker van structuur.
pH
Onze volle yoghurt heeft een fris zuurtje en een pH waarde van 4,15. Van een te zure yoghurt wordt je niet blij natuurlijk, maar wanneer deze te neutraal is verliest het zijn smaak en wordt het vlak. Maar vanille is zoet, de perfecte combinatie tussen zoet en zuur wordt gemaakt in onze vanilleyoghurt. Sommige producten hebben een hele lage pH-waarde, maar smaken in werkelijkheid niet zuur. Zo is de pH van cola 2,7. Het gebruik van de juiste ingrediënten is daarom super belangrijk!
Onze vanilleyoghurt heeft een pH waarde van 4,0, net als de gemiddelde vanilleyoghurt in het schap.
De samenstelling van het yoghurtzuur mag elke zuivelmaker zelf samenstellen, maar er zit een voorwaarde aan. Men mag yoghurt pas yoghurt noemen wanneer er twee specifieke stammen in zitten. Er mogen natuurlijk wel stammen aan het zuur toegevoegd worden. Wij bij Den Eelder gebruiken wij het traditionele yoghurtzuursel van vroeger, deze bestaat ook alleen uit de twee vereiste stammen. Veel zuivelmakers zijn van het zuur afgestapt omdat er een groot nadeel aan zit, het kan verschrikkelijk zuur worden wat niet wenselijk was voor de consument. Omdat wij al zo lang met dit zuur werken weten onze vakmensen precies welke verhoudingen nodig zijn om een loeilekkere volle yoghurt te maken.
Suikers
Een lekkere vanillevla heeft het typische yoghurt zuurtje én een goede vanillesmaak. Om die reden is de suikerbalans ontzettend belangrijk. Je wilt hem niet te zoet maken dat het yoghurtzuurtje weg is, maar van een te zure vanilleyoghurt wordt ook niemand blij. Daarbij voegen wij echte gemalen vanillestokjes toe die de smaak beïnvloeden.
Door de juiste samenstelling van ingrediënten hebben wij minder suiker nodig om onze vanilleyoghurt zo lekker te maken. In onze vanilleyoghurt zit 1,5 gram minder suiker in dan het gemiddelde vanilleyoghurt schap!
Vet
Onze vanilleyoghurt wordt gemaakt van echte volle yoghurt! Wij willen de melk zo puur mogelijk houden voordat wij deze gaan aanzuren, dan is de yoghurt namelijk het aller lekkerst.
Onze vanilleyoghurt is eigenlijk niet te vergelijken met het vanilleyoghurt schap. Dat komt omdat wij de enige zijn die een ‘volle’ vanilleyoghurt maken, de rest van het schap is allemaal halfvolle vanilleyoghurt. Vet is een grote smaakmaker bij yoghurt, het heeft grote invloed op de romigheid en hoe zuur je de yoghurt ervaart. Wij zijn dus vetter dan het gemiddelde schap, maar zeker de lekkerste!