de smaak van onze vanillevla
Bovenstaande smaakmeters zijn belangrijk voor het verkrijgen van de beste smaak en deze meten wij dan ook zorgvuldig. Als een smaakmeter afwijkt, kan dat een negatief effect hebben op de andere smaakmeters. Wij hebben onze vanillevla vergeleken met de andere merken vanillevla die te koop zijn in de supermarkt, oftewel het ‘vanillevlaschap’. Zo weet jij precies waar wij als Den Eelder staan!
Lees snel verder wat de smaakmeters inhouden.
VANILLEVLA SMAAKMETER

De grootste smaakmaker
De belangrijkste smaakmaker voor onze vanillevla is vanille! Wij gebruiken echte (gemalen) vanillestokjes, dat kun je zien door de zwarte spikkeltjes in de vla.
Er zijn verschillende aspecten belangrijk voor de smaak van onze vanillevla. Bijvoorbeeld de combinatie van verschillende ingrediënten; vanille, suiker en zetmeel. Daarnaast speelt de bereidingswijze een grote rol en laten wij het op Den Eelder het nou net even wat anders doen dan het gemiddelde vanillevlaschap. Wij zijn de enige die onze vanillevla nog op traditionele wijze kookt, net als vroeger. Zodra alle ingrediënten gemengd zijn wordt de vla in een grote tank verwarmt, hierdoor wordt hij extra dik en krijg je een hele andere smaakbeleving.
Viscositeit
De viscositeit van een product houdt in hoe stroperig een product is en heeft als eenheid Pascal-seconden. Onze vanillevla heeft bijvoorbeeld een hogere viscositeit dan karnemelk, omdat het een stuk dikker is. Viscositeit is belangrijk voor het mondgevoel van een product en heeft invloed op de smaak. Je zou kunnen zeggen, hoe dikker het product is hoe romiger het smaakt.
De viscositeit van onze boeren vanillevla ligt 3367,67 Pa.s hoger dan de gemiddelde vla in het schap. Onze vla is zo dik dat hij uit het pak blobbert!
Suikers
Om een lekkere vanillesmaak in de vla te krijgen voegen wij suiker toe. De toegevoegde suikers dienen als smaakversterker voor de vanille. Dit geldt niet alleen voor onze vanillevla, maar voor alle producten waar vanille in zit. Pure vanille geeft op zichzelf weinig smaak, pas in combinatie met suiker ga je het echt proeven.
Ook treedt er een reactie op tussen de suikers en melkeiwitten tijdens het verwarmen; de maillardreactie. Omdat wij onze vanillevla nog op traditionele wijze koken ontstaat deze maillardreactie, het resultaat daarvan is een vollere smaak en lichte kleurverandering in de vla. De suikers worden omgezet in nieuwe geur-, kleur- en smaakstoffen. Een goed voorbeeld van de maillardreactie is het bakken van vlees, daarbij is duidelijk te zien dat er een kleurverandering plaatsvindt; het vlees wordt bruin.
Onze vanillevla bevat minder suiker dan het gemiddelde vanillevlaschap. Omdat wij echte vanille toevoegen hoeven wij minder suiker te gebruiken om een goede smaak te krijgen.
Vet
Onze vanillevla is echt vol van smaak!
Wij willen onze vanillevla zo puur mogelijk houden, dan is hij namelijk het aller lekkerst. Wij maken hem daarom van volle melk, zonder vet eruit te halen. We standaardiseren niet. In vergelijking met het gemiddelde vanillevlaschap heeft onze vla daarom ook een hoger vetpercentage.
Voor de liefhebbers van écht!
Wanneer melk wel wordt gestandaardiseerd, gebeurt dit zodra de melk de zuivelmakerij binnenkomt, de melk wordt in een grote centrifuge gepompt. In deze centrifuge wordt het melkvet gescheiden van de melk. Op deze manier kunnen de zuivelmakers controleren hoeveel vet er terug de melk in gaat voordat deze verwerkt wordt. Bij Den Eelder slaan we deze stap over en houden we het vetpercentage hetzelfde zoals die uit de koe komt.