VANILLEVLA SMAAKMETER

De grootste smaakmaker

De belangrijkste smaakmaker voor onze vanillevla is vanille! Wij gebruiken echte vanillestokjes, dat kun je zien door de zwarte spikkeltjes in de vla. Bovenstaande smaakmeters zijn ontzettend belangrijk en deze meten wij dan ook allemaal zorgvuldig om ervoor te zorgen dat de smaak optimaal is! Als een smaakmeter niet klopt kan dat een negatief effect hebben op de andere smaakmeters. Wij hebben onze vanillevla vergeleken met met het gemiddelde ‘vanillevla schap’ in de supermarkt, zo weet jij precies waar wij als Den Eelder staan!

Lees snel verder wat de smaakmeters inhouden.

Viscositeit

Viscositeit houdt in hoe stroperig een vloeistof is en heeft als eenheid Pascal-seconden. Vla heeft bijvoorbeeld een hogere viscositeit van karnemelk, omdat vla dikker is dan karnemelk. Viscositeit beïnvloed onze smaakbeleving ontzettend omdat de vanillevla natuurlijk een stuk romiger is wanneer deze dikker is.

De viscositeit van onze boeren vanillevla ligt 3367,67 Pa.s hoger dan de gemiddelde vla in het schap! Onze vla is hierdoor behoorlijk dik van structuur en blobbert zo uit het pak.

pH

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch iets is, onder de waarde 7 is iets zuur en daarboven basisch. Onze vanillevla is alles behalve zuur, dat houdt in dat het (in tegenstelling van onze yoghurts) een hoge pH heeft. Je wordt natuurlijk niet blij van een zure vla, maar ook zeker niet van een basische (de smaak wordt vaak omschreven als zeepachtig).

 

De pH waarde van het gemiddelde vla schap is hoger dan onze vanillevla. Dat betekend niet dat onze vla minder zoet is. Hoe zoet iets is hangt af van de hoeveelheid suikers.

Suikers

Een goede balans in suikers is ontzettend belangrijk bij vla. De eiwitten in de melk en de suikers die worden toegevoegd gaan een reactie aan, dat heet de ‘maillard’ reactie. Dit houdt in dat er een verkleuring plaats vindt. Een goed voorbeeld daarvan is vlees. Wanneer je vlees bakt wordt het bruin, het bruin worden heet maillard. Omdat wij de vla op traditionele wijze koken en het een langdurig proces is, zorgt deze reactie voor extra smaak. Daarom is onze vanillevla uniek!

Onze vla bevat gemiddeld gezien minder suikers dan het vanillevla schap (0,8 gram). Wij hebben minder suikers omdat een deel hiervan wordt omgezet in de maillard reactie.

Vet

Wij willen onze vanillevla zo puur mogelijk houden, dan is deze namelijk het aller lekkerst. Wij halen dus nergens vet uit en laten het precies zoals het is, voor de liefhebbers van echt!

Onze vanillevla bevat gemiddeld 1,3 gram meer vet dan het vanillevla schap, dat verschil is zeker te proeven! Onze vla blobbert uit het pak en heeft een heel ander mondgevoel, het zorgt voor die extra romigheid. Onze vla moet een feestje in je kom zijn, echt een geniet moment. Wij doen geen consessies aan kwaliteit en zetten de lekkerste vla bij jou op tafel!