Van plat pak naar overheerlijke zuivel

Van plat pak naar overheerlijke zuivel

De grootste machine in onze zuivelmakerij is onze oude vertrouwde Elopak. Deze afvulmachine zorgt ervoor dat onze loeilekkere zuivel in het pak terecht komt. Maar voordat een plat pak een gevuld pak wordt gaan er veel stappen aan vooraf.

De pakken worden plat aangeleverd, deze worden opengevouwen en op de mandarel gezet. Een mandarel kan je zien als een stervormige cirkel, hieraan zitten staven bevestigd waar een pak precies op past.

Elke staaf van de mandarel heeft zijn eigen functie. Denk hierbij aan het dichtmaken van de onderkant en het pak klaarmaken voor de lijn. De pakken gaan verder in de machine en er wordt een dop aan de bovenkant van het pak gedrukt. Vervolgens wordt de binnenkant van het pak gereinigd met waterstofperoxide en Uv-licht waarna de zuivel in het pak gaat. De laatste stap in de Elopak is het dichtmaken van de bovenkant door gebruik te maken van hitte.

Aan het einde van de machine verlaten de pakken de Elopak en gaan verder op de lopende band. De pakken krijgen daarna een houdbaarheidsdatum en sticker op de dop. Nadat ze in een doos stevig zijn ingepakt gaan de pakken de koeling in en zijn ze klaar voor vervoer.

 

Klik hier voor de video waar Willem het uitlegt!