Tarte tatin met vanillesaus recept

Tarte tatin met vanillesaus recept

Zin in een heerlijk herfstachtig nagerecht? Met deze tarte tatin zal je gegarandeerd iedereen voorzien van een heerlijk nagerecht.

Trek er wel wat tijd voor uit om het te maken, maar het eindresultaat zal ernaar zijn. Uiteraard zijn de roomboter en volle melk van de koe, ook te vervangen door geitenroomboter en geitenmelk.

Tarte tatin met vanillesaus recept

Ingrediënten:

  • 30 gram roomboter
  • 300 ml volle melk
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 4 appels
  • Taartdeeg/bladerdeeg
  • 3 eidooiers
  • 1 vanille stokje
  • 1/2 tl zout
  • Eventueel wat maizena en kaneel

 

Bereiding:

Tarte tatin:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appels en snij ze in partjes.
Prik met een vork gaatjes in 4 plakjes bladerdeeg en laat ze even buiten de vriezer rusten.
Verwarm 80 gram suiker in een pan tot een donkere karamel.
Voeg als de karamel donker kleurt het zout en de roomboter toe.
Doe de karamel in een taartvorm of 4 kleine vormpjes.
Leg er vervolgens de appelpartjes op.
Bedek de karamel-appels volledig met plakjes bladerdeeg.
Bak in circa 30 minuten af in het midden van de oven.
Draai de taart/taartjes (tarte tatin) om op een bord of schaal.

Vanillesaus:

Snij de vanillepeul doormidden in de lengte, zodat de zaadjes bloot komen te liggen.
Doe de peul met de melk in een steelpannetje en laat deze broeien op een heel laag vuurtje.
Laat de melk en vanille gerust een uur op het vuur staan, maar een nacht mag ook (dit kan eventueel ook van tevoren, zonder het vuur aan te hebben staan).
Breng de melk aan de kook en verwijder het vanillestokje. Schraap het laatste restje merg uit de vanillestokjes en doe deze bij de melk.
Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker goed los in een grote kom.
Schenk vervolgens de melk bij de eieren en klop goed door.
Schenk het geheel nu weer in een schone pan en verwarm, maar laat het niet koken (dan schiften de eieren)!
Door het verwarmen gaat de saus iets binden, maar hij blijft vrij dun, dit hoort ook zo. Je kan de saus eventueel dikker maken met maïzena.

Een gegarandeerd succes, eet smakelijk!