KARNEMELK SMAAKMETER

De grootste smaakmaker

De grootste smaakbepaler van gefermenteerde zuivel is het ‘ferment’ wat gebruikt wordt (het karnemelk zuur). Maar er zijn meer factoren belangrijk. Bovenstaande smaakmeters zijn ontzettend belangrijk en deze meten wij dan ook allemaal zorgvuldig om ervoor te zorgen dat de smaak optimaal is! Als een smaakmeter niet klopt kan dat een negatief effect hebben op de andere smaakmeters. Wij hebben onze karnemelk vergeleken met met het gemiddelde ‘karnemelkschap’, zo weet jij precies waar wij als Den Eelder staan!

Lees snel verder wat de smaakmeters inhouden.

 

 

Viscositeit

Viscositeit houdt in hoe stroperig een vloeistof is en heeft als eenheid Pascal-seconden. Zo heeft karnemelk bijvoorbeeld een hogere viscositeit dan melk. Viscositeit beïnvloed onze smaakbeleving ontzettend omdat de karnemelk natuurlijk een stuk romiger is wanneer deze dikker is.

 

Je kan zien dat onze viscositeit een stuk hoger ligt dan de gemiddelde karnemelk. Onze karnemelk voelt dus dikker van structuur, wat er voor zorgt dat hij een romiger mondgevoel heeft.

pH

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch iets is, onder de waarde 7 is iets zuur en daarboven basisch. Onze karnemelk heeft een typisch zuurtje met een pH-waarde van 4,5. Van een te zure karnemelk wordt je niet blij natuurlijk, maar wanneer deze te neutraal is verliest het zijn smaak en wordt het vlak.

 

 

De zuurtegraad van onze karnemelk ligt heel erg dicht bij het schap gemiddelde, zij zijn 0,5 zuurder. Omdat wij onze karnemelk op de traditionele wijze karnen en dus niet ondermelk aanzuren, heeft onze karnemelk dat lichte zuurtje.

Temperatuur

Dat we zuivel op een goede temperatuur moeten bewaren weten we allemaal. De voornaamste reden om zuivel koud te houden is natuurlijk de houdbaarheid verlengen. Wanneer de temperatuur te hoog wordt gaan de karnemelk bacteriën, die gebruikt worden om de karnemelk aan te zuren, verder met het proces en wordt de karnemelk te zuur.

 

Voor alle zuivel is 4˚C de optimale bewaartemperatuur.