de smaak van onze karnemelk
Onderstaande smaakmeters zijn belangrijk voor het verkrijgen van de beste smaak en deze meten wij dan ook zorgvuldig. Als een smaakmeter afwijkt, kan dat een negatief effect hebben op de andere smaakmeters. Wij hebben onze karnemelk vergeleken met de ander merken karnemelk die te koop zijn in de supermarkt, oftewel het ‘karnemelkschap’. Zo weet jij precies waar wij als Den Eelder staan!
Lees snel verder wat de smaakmeters inhouden.
KARNEMELK SMAAKMETERS

De grootste smaakmaker
De grootste smaakbepaler van gefermenteerde zuivel (waaronder karnemelk) is het zuur dat gebruikt wordt. Een zuur bestaat uit verschillende stammen en elke stam heeft een functie. Zo is de ene stam verantwoordelijk voor het aroma en de andere voor een gedeelte van de viscositeit. Maar er zijn meer factoren belangrijk voor het maken van hele lekkere zuivel, bijvoorbeeld: pH-waarde en vetgehalte.
Viscositeit
De viscositeit van een product houdt in hoe stroperig een vloeistof is en heeft als eenheid Pascal-seconden. Zo heeft karnemelk bijvoorbeeld een hogere viscositeit dan melk. Viscositeit beïnvloedt onze smaakbeleving ontzettend, omdat de karnemelk natuurlijk een stuk romiger smaakt, wanneer deze dikker is.
Je kan zien dat onze viscositeit een stuk hoger ligt dan de gemiddelde karnemelk. Hierdoor heeft onze karnemelk een dikkere structuur, wat ervoor zorgt dat hij romiger smaakt.
pH
De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch een product is. Onder de waarde 7 is het zuur en daarboven basisch. Onze karnemelk heeft een typisch zuurtje met een pH-waarde van 4,5. Van een te zure karnemelk wordt je niet blij natuurlijk, maar wanneer deze te neutraal is verliest het zijn smaak en wordt het vlak.
Omdat wij onze karnemelk op de traditionele wijze karnen, heeft onze karnemelk een licht zuurtje. Hij is 0,5 minder zuur dan de gemiddelde karnemelk in het schap.
Vet
Onze boeren karnemelk is een mager product, met weinig vet. Tijdens het traditionele karnproces klonteren de vetbolletjes in de melk samen tot boter. De zure vetarme melk tappen we af en de boter blijft achter in de karn. Doordat dit proces heeft plaatsgevonden zit er toch een lekkere, romige smaak aan de karnemelk.
Onze karnemelk is 0,1 gram vetter dan het gemiddelde karnemelk schap. Dat komt omdat wij de karnemelk niet afromen om hem minder vet te maken. Wij willen de melk die uit de koe komt zo puur mogelijk verwerken en er zo min mogelijk uit halen!