
Health Washing
Tegenwoordig ontkom je er niet aan: voedingsclaims. Sommige producten hebben er ontzettend veel, terwijl andere producten er geen hebben. Denk hierbij aan: glutenvrij, 100% natuurlijk, laag in cholesterol, etc. Wanneer er geen claims op een product vermeld staan, betekent dit niet dat het een ‘ongezond’ product is. Denk hierbij aan niet-verpakte voeding zoals fruit.
Health washing is een term die van Amerika overgewaaid is naar Nederland. Wat inhoudt dat producenten allerlei keurmerken en gezondheidsclaims vermelden, die in feite vrij betekenisloos zijn. Het betekent dat producenten claimen gezond te zijn door hun vele keurmerken/claims, maar in werkelijkheid niet zo gezond zijn. Het hoeft niet voeding gerelateerd te zijn, maar het kan ook op non-food producten van toepassing zijn. Niet alleen gezondheidsclaims zijn te zien op verpakkingen, maar ook claims over de verpakking zelf nemen toe. Hier zou de term ‘green washing’ van toepassing kunnen zijn; iets milieuvriendelijker laten lijken dan het daadwerkelijk is.
Door het vertekende beeld van verschillende claims, wordt het de consument steeds moeilijker gemaakt. Zonder na te denken pak je misschien eerder een product met een grote claim op de verpakking, terwijl er gezondere alternatieven zijn zonder claim.
Hoe voorkom je health washing?
- ‘Natuurlijk’ en ‘biologisch’ zijn geen synoniemen voor gezond. Er kunnen nog steeds suikers en vetten in een product zitten. Dat het product biologisch of natuurlijk is neemt niet weg dat het nog steeds minder gezond voor je kan zijn.
- Lees altijd goed de ingrediëntenlijst van het product. Om een claim (bijvoorbeeld suikervrij) te compenseren worden er vaak andere ingrediënten aan toegevoegd om de smaak te compenseren (zoals zout).
- Gebruik je boerenverstand!