de smaak van onze halfvolle yoghurt

Onderstaande smaakmeters zijn belangrijk voor het verkrijgen van de beste smaak en deze meten wij dan ook zorgvuldig. Als een smaakmeter afwijkt, kan dat een negatief effect hebben op de andere smaakmeters. Wij hebben onze halfvolle yoghurt vergeleken met de andere merken halfvolle yoghurt die te koop zijn in de supermarkt, oftewel het ‘halfvolle yoghurtschap’. Zo weet jij precies waar wij als Den Eelder staan!

Lees snel verder wat de smaakmeters inhouden.

HALFVOLLE YOGHURT SMAAKMETER

De grootste smaakmaker

De grootste smaakbepaler van gefermenteerde zuivel (waaronder halfvolle yoghurt) is het zuur dat gebruikt wordt. Een zuur bestaat uit verschillende stammen en elke stam heeft een functie. Zo is de ene stam verantwoordelijk voor het aroma en de andere voor een gedeelte van de viscositeit. Maar er zijn meer factoren belangrijk voor het maken van hele lekkere zuivel, bijvoorbeeld: pH-waarde en vetgehalte.

Viscositeit

De viscositeit van een product houdt in hoe stroperig een product is en heeft als eenheid Pascal-seconden. Yoghurt heeft bijvoorbeeld een hogere viscositeit dan karnemelk, omdat het een stuk dikker is. Viscositeit is belangrijk voor het mondgevoel van een product en heeft invloed op de smaak. Je zou kunnen zeggen, hoe dikker het product is hoe romiger het smaakt. Vetten en eiwitten zorgen deels voor de stevigheid van de yoghurt. Omdat halfvolle yoghurt minder vet bevat dan volle yoghurt, heeft het van zichzelf een lagere viscositeit. Voor onze zuivelmakers is het daarom extra belangrijk om een zuur te gebruiken met de juiste stammen voor de viscositeit.

De gemiddelde viscositeit van het supermarktschap is 8545,25 Pa.s, onze halfvolle yoghurt heeft een viscositeit van 9.000 Pa.s. Dat houdt in dat onze halfvolle yoghurt 454,75 Pa.s hoger ligt (en dikker is) dan het gemiddelde halfvolle yoghurtschap. Onze yoghurt is dus behoorlijk dikker van structuur en smaakt daardoor misschien wel extra lekker.

pH

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch een product is, onder de waarde 7 is het zuur en daarboven basisch. De juiste pH-waarde is erg belangrijk; te zuur is niet lekker maar bij een te neutraal product verlies je smaak en wordt het vlak. Het gebruik van de juiste ingrediƫnten is daarom erg belangrijk.

Het verschil tussen onze halfvolle yoghurt en het gemiddelde van het halfvolle yoghurtschap is minimaal; namelijk 0,8. Onze halfvolle yoghurt is mild van smaak en lekker fris!

De samenstelling van het zuursel waarmee de melk wordt aangezuurd mag elke zuivelmaker zelf bepalen. Maar voor yoghurt zit er een voorwaarde aan: yoghurt mag pas yoghurt heten wanneer er twee specifieke melkzuurbacterie stammen inzitten. Daarnaast mogen er andere stammen toegevoegd worden. Wij gebruiken het traditionele yoghurtzuursel van vroeger, deze bestaat alleen uit deze twee vereiste stammen. Veel zuivelmakers zijn van deze stammen afgestapt omdat ze de yoghurt erg zuur kunnen maken, wat niet wenselijk is voor de consument. Omdat wij al zo lang met dit zuur werken weten onze vakmensen precies welke verhouding nodig is tussen de twee melkzuurbacteriƫn om een loeilekkere halfvolle yoghurt te maken.

Vet

Minder vet betekent absoluut niet minder lekker!

Net als het gemiddelde halfvolle yoghurtschap bevat onze halfvolle yoghurt 1,5 gram vet. De verse melk die de zuivelmakerij binnenkomt wordt eerst gestandaardiseerd voordat wij er yoghurt van maken. De melk wordt eerst in een grote centrifuge gepompt. In deze centrifuge wordt het melkvet gescheiden van de melk. Op deze manier kunnen de zuivelmakers controleren hoeveel vet er terug de melk in gaat voordat deze verwerkt wordt. Alleen onze halfvolle yoghurt en halfvolle melk worden gestandaardiseerd, bij het maken van onze volle zuivelproducten wordt deze stap overgeslagen.