Een thuis voor insecten

Medeverantwoordelijkheid voor biodiversiteit

Wij werken elke dag in de natuur en zijn ontzettend dankbaar voor wat het ons geeft. Als boer zijn we daarvan afhankelijk en zijn daarom medeverantwoordelijk voor de biodiversiteit. Onder biodiversiteit verstaan wij de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied. Dat betekent dat we niet alleen zo goed mogelijk zorg dragen voor onze koeien, maar ook voor het andere leven om ons heen.

Zoals de weidevogels, waar we sinds jaar en dag rekening mee houden op ons bedrijf (lees hier over ons weidevogelparadijs). Maar daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat: vlinders, bijen, kevers en alle andere kriebelbeestjes zich thuis voelen op Den Eelder.

Insecten en de natuur

Insecten, ze mogen dan wel klein zijn; maar hun impact op de natuur is groot! Ze spelen een hoofdrol in de natuurlijke kringloop. Ook zijn ze onmisbaar als voedsel voor talloze soorten dieren. Daarnaast zorgen ze ook voor een gezonde bodem, zodat planten (waaronder het gras voor onze koeien) en bloemen optimaal kunnen groeien. De bijen en vlinders bestuiven bloemen waardoor er weer nieuwe vruchten kunnen ontstaan. Ze geven ons dus enorm veel, daarom doen wij graag iets voor ze terug!

Bloemenstroken voor de insecten

Op onze percelen hebben we naast het gras voor onze koeien speciale stroken ingericht voor weidebloemen. Deze stroken zijn in mei gefreesd en bezaaid met 16 verschillende bloem- en kruidensoorten. Wanneer de stroken in bloei staan, kleurt het niet alleen prachtig maar hebben de insecten ook een thuis. Van lieveheersbeestjes, bijen en vlinders; ze vliegen er allemaal!

Insectenhotel

En zijn de insecten moe van al het harde werken? Dan kunnen ze uitrusten in ons insectenhotel op Den Eelder.