Boterplank
Zet eens een keer wat anders op tafel dat een potje kruidenboter en maak zelf een boterplank! Super makkelijk en loeilekker. Je kan de boterplank bestrooien met de lekkerste toppings naar keuze. Om je wat inspiratie te geven hebben wij een recept voor je samengesteld!
Ingrediënten boterplank:
- 180 gram Den Eelder boeren roomboter (1 kuipje).
- Gefermenteerde knoflook.
- Ingelegde radijsjes.
- Eetbare bloemen.
- Brood.
- Zout.
Ingrediënten ingelegde radijsjes:
- Enkel bosjes radijs.
- 150 ml appelazijn.
- 150 ml water.
- Honing naar smaak.
- 1/2 theelepel zout.
- Pot (weckpot of schone jampot).
Bereidingswijze:
- Snijd de radijsjes in dunne plakjes.
- Meng de azijn, water, honing en zout in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het kort doorkoken en zet het vuur vervolgens lager.
- Vul de pot met de plakjes radijs en giet de pot vol met het azijnmengsel.
- Hoe langer je de pot met radijsjes laat staan, des te meer smaak ze krijgen. Na een paar uur kan je de radijsjes al gebruiken op de boterplank, maar je kan ze gerust een paar weken laten staan.
- Roer de boter romig zodat deze goed smeerbaar is.
- Smeer de roomboter op de plank. Maak er vervolgens puntjes in met de gefermenteerde knoflook.
- Pak een vork en verdeel de puntjes over de plank.
- Bestrooi de plank met radijsjes, eetbare bloemen en zout.
- Snijd het brood in stukjes en de boterplank is klaar om gebruikt te worden!