Hoe wordt karnemelk gemaakt

Zuivel sinds 1990

Familiebedrijf

Boeren vakmanschap

Wanneer je een lekker koud glas karnemelk drinkt, vraag je jezelf misschien af: ‘hoe wordt karnemelk eigenlijk gemaakt?’ Wij van den Eelder kunnen je dat tot in de puntjes vertellen. Onze karnemelk is namelijk al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland. Karnemelk is een perfecte dorstlesser voor ieder moment van de dag omdat het geen vet bevat. Houd je meer van volle melk of halfvolle melk? Ook dat hebben wij in ons assortiment! Bekijk ons gehele assortiment en kies je favoriet.

Hoe wordt karnemelk gemaakt?

Maar hoe wordt karnemelk op de boerderij van den Eelder gemaakt?

  • Het begint allemaal met het pasteuriseren van de melk om schadelijke bacteriën onschadelijk te maken waardoor melk langer houdbaar wordt;
  • Wanneer het pasteuriseren klaar is, gaat de melk op fermentatie temperatuur in de karnemelk tank. Hier wordt de melk aangezuurd met bacteriën;
  • 16 uur later wordt de aangezuurde melk gedurende een paar uur ‘gekarnd’. Dit proces zorgt ervoor dat vetbolletjes samenklonteren tot boterklontjes;
  • Wanneer het karnproces voltooid is, wordt de karnemelk afgetapt waarna het door een zeef gaat. De vetarme zuurdere melk heet ‘karnemelk’;
  • De boterklonten die ontstaan zijn tijdens het proces worden gespoeld met water om de resterende karnemelk eruit te spoelen en wordt de boter uit de karn gehaald;
  • De karnemelk is nu klaar om verpakt te worden in onze Eelder verpakkingen en klaargemaakt te worden om naar de supermarkten te vervoeren zodat jij elke dag kunt genieten van verse karnemelk.

Hopelijk is je vraag op ‘Hoe wordt karnemelk gemaakt?’ beantwoord. Graag vertellen wij je ook hoe bijvoorbeeld onze volle yoghurt gemaakt wordt. Heb je andere vragen of ontvang je graag meer informatie over een ander product? Dan kan je ons bereiken via het telefoonnummer 073-5991283.

Andere interessante pagina’s:

Zuivelproducten leverancier | Boerderij boek | Yoghurt recepten